Luni - Vineri: 08 - 16
Luni - Vineri: 08 - 16
Clinica SANOVIL Cartier Viisoara nr. 263 0263-231862 0263-232323
Policlinica SANOVIL Bd. 1 Decembrie nr. 17 0263-701701 0263-701702

Clinica Sanovil Bistrita- Centru de referinta la nivel national in Histerectomia laparoscopica

Ce este histerectomia?

    Histerectomia este interventia chiururgicala prin care se realizeaza extirparea uterului. Histerectomia poate fi insotita de anexectomie, adica de inlaturarea anexelor (trompe si ovare). Histerectomia este de doua tipuri: totala – in care se realizeaza extirparea uterului si a colului uterin; subtotala – in care se extirpa uterul, insa colul uterin ramane pe loc.

Histerectomia este o operatie care se poate indica la paciente avand urmatoarele patologii:

Fibrom uterin

Adenomioza uterina

Sangerari anormale pe cale vaginala

Endometrioza

Durere pelvina rebela la tratament

 Ce este histerectomia laparoscopica?

    Histerectomia laparoscopica este o interventie chirurgicala minim invaziva, in care se realizeaza trei incizii abdominale foarte mici, de aproximativ 5-10 milimetri, prin care se introduc 2 instrumente speciale, subtiri si lungi, cu care se efectueaza operatia, si o camera de filmat. Astfel, medicii vor opera privind structurile anatomice pe un monitor LCD. Uterul se extrage fie prin morcelare (cu ajutorul unui tub subtire care extrage si in acelasi timp taie in mici bucati uterul) prin una din incizile de dimensiuni reduse de la nivelul peretelui abdominal, fie pe cale vaginala. In cazul in care nu se foloseste tehnica laparoscopica minim invaziva, adica in histerectomia “clasica”, abdomenul pacientei este deschis printr-o incizie larga, de 10-15 centimetri, ceea ce are drept consecinta dureri crescute, o recuperare dificila si o cicatrice deseori inestetica .Aceste inconveniente ale vechii tehnici de realizarea histerectomiei sunt inlaturate prin histerectomia laparoscopica.

    Histerectomia laparoscopica este o operatie care se realizeaza In putine centre din Romania. Aceasta se datoreaza faptului ca histerectomia laparoscopica necesita cunostiinte avansate in laparoscopie si o bogata experienta a medicului care o efectueaza, cat si instrumente speciale, costisitoare, precum LigaSure™ sau morcelatorul Rotocut Karl Storz, disponibile in foarte putine spitale.

Experienta Clinicii Sanovil in histerectomia laparoscopica si tratamentul laparoscopic al fibromului uterin

    Echipa medicala coordonata de Dr. Muresan Gavrilas detine o vaste experienta in chirurgia laparoscopica. In Clinica Sanovil s-au realizat in cei 8 ani de la infiintare peste 1150 de interventii chirurgicale laparoscopice pentru diverse patologii precum sarcina extrauterina simpla sau complicata, chisturi ovariene de variate dimensiuni, endometrioza, sterilitatea primara sau secundara, fibrom uterin .

     Pana in prezent, am realizat in clinica noastra peste 210 histerectomii laparoscopice (atat histerectomii laparoscopice totale, cat si subtotale), fiind cu siguranta printre cele mai experimentate centre din Romania in acesta interventie chirurgicala.

   In data de 2 martie 2016, la Clinica Sanovil Bistrita s-a intervenit pentru cura chirurgicala a celui mai mare fibrom uterin din Romania extirpat prin histerectomie laparoscopica, cu o greutate de peste 1300 de grame, record medical despre care s-a relatat si in presa nationala.

    Experinta echipei de medici condusa de Dr. Muresan Gavrilas si dotarile tehnice existente, ne permit sa realizam histerectomia laparoscopica in conditii de deosebita siguranta intr-un timp extrem de scurt, uneori chiar in 30 de minute. In marea majoritate a spitalelor din lume, durata medie a acestei interventii este de peste 90 de minute. Totodata, este important de stiut ca in Clinica Sanovil se realizeaza doar 3 mici incizii la nivel abdominal, in timp ce de obicei alte centre utilizeaza 4 incizii abdominale.

http://www.primatv.ro/stiri-focus/record-medical-la-bistrita.html

   Pretul histerectomiei laparoscopice in Clinica Sanovil este probabil cel mai mic din Romania pentru aceasta interventie – aproximativ 2700 de LEI.

cicatricea postoperatorie prin operatia clasica
cicatricea postoperatorie operatie laparoscopica

Comparatie intre cicatricea postoperatorie prin operatia clasica (1) fata de operatia laparoscopica (2).

De ce sa alegem histerectomia laparoscopica? Ce avantaje are?

Spitalizare scurta – de obicei pacienta merge acasa a doua zi dupa operatie Durata operatiei redusa – in medie 50 de minute.

Pierdere de sange extrem de mica, aproape nula in timpul interventiei.

Durere postoperatorie mai redusa decat in cazul histerectomiei “clasice” abdominale.

Recuperare postoperatorie rapida – majoritatea pacientelor se pot intoarce la locul de munca daca doresc si dupa 4-5 zile de la operatie; daca nu se foloseste tehnica laparoscopica, ci tehnica “clasica” abdominala, recuperarea este lunga, de aproximativ 20-25 de zile.

Cicatrice postoperatorie minima.

    Dr. Muresan Gavrilas – Medic primar Obstetrica – Ginecologie, Competenta in Ecografie, Competenta in Oncologie Ginecologica, Competenta in Laparoscopie, Competenta in Senologie.

Doctor Muresan Gavrilas