Luni - Vineri: 08 - 16
Luni - Vineri: 08 - 16
Clinica SANOVIL Cartier Viisoara nr. 263 0263-231862 0263-232323
Policlinica SANOVIL Bd. 1 Decembrie nr. 17 0263-701701 0263-701702

MATERIALE INFORMATIVE

EDUCATIE SANITARA SI PREVENTIE 

CANCERUL DE SAN

Cancerul de san este o afectiune frecventa,care afecteaza 1 din 8 femei! Daca este depistat in stadii incipiente, poate fi tratat, obtinandu-se vindecarea.

Autopalparea sanilor poate decela anumile formatiuni nodulare la nivelul sanilor care ar trebui sa alerteze pacienta. Este cea mai simpla metoda prin care femeile pot detecta modificari anormale la nivelul sanilor.

Examenul ginecologic anual cu examinarea sanilor este de asemenea important pentru diagnosticul precoce al formatiunilor sanului.

Ecografia mamară, un test non-invaziv care foloseste ultrasunetele, este esențială pentru detectarea timpurie a problemelor mamare și monitorizarea afecțiunilor sânilor. Această procedură nedureroasă este adesea prima alegere pentru examinarea sânilor la femeile sub 40 de ani, gravide sau care alăptează.

Pentru femeile cu varsta peste 40 de ani, ecografia mamară se folosește în paralel cu Mamografia. La această vârstă, mamografia devine estentiala, fiind eficientă în identificarea microcalcificărilor suspecte și a altor anomalii mamare.

Semne-posibile-ale-Cancerului-de-SAN

OSTEOPOROZA

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității și deteriorarea structurii osoase, ceea ce mărește riscul de fracturi. Este mai frecventă la femei după menopauză, dar poate afecta și bărbații. Factori de risc includ vârsta înaintată, istoricul familial, consumul redus de calciu și vitamina D, sedentarismul, fumatul și consumul excesiv de alcool.

Osteodensitometria, sau DEXA (Dual-Energy X-ray Absorptiometry), este testul standard pentru diagnosticarea osteoporozei. Acest test nedureros măsoară densitatea minerală osoasă, în special la nivelul coloanei vertebrale și șoldului, oferind informații precise despre riscul de fracturi. Rezultatele sunt comparate cu valorile normale pentru vârstă și sex, ajutând astfel la stabilirea unui plan de tratament și prevenție. Gestionarea osteoporozei include aportul adecvat de calciu și vitamina D, exerciții fizice, medicamente specifice și modificări ale stilului de viață.

Osteodensitometrie