
Terapia hiperbara la Clinica Sanovil Bistrita
Camera hiperbara Perry Sigma 36
Telefon programari: 0263 – 701 231; 0263 – 701 651; 0263 – 701 912
Camera hiperbara Perry Sigma 36 prezenta in cadrul bazei de recuperare medicala de la Clinicia Sanovil, este una din cele mai performante si sigure camere hiperbare din lume, fiind un etalon in terapia hiperbara. Este produsa in Statele Unite ale Americii si are multiple certificari de calitate, asigurand un tratament la standarde inalte.
Ce este Terapia hiperbara?
Terapia hiperbara consta in administrarea de oxigen medical pur, 100% , intr-un mediu cu o presiune mai mare de 1 atmosfera – de obicei intre 1,5 – 2,4 atmosfere. Practic, pacientul sta linistit intr-un cilindru special, transparent, si trebuie sa respire normal. Cantitatea de oxigen care se consuma intr-o sedinta de terapie hiperbara este de peste 12000 (doisprezece mii) de litri de oxigen pur. In camera hiperbara, organismul are un aport de oxigen crescut cu peste 400% fata de normal.
Care sunt beneficiile terapiei in camera hiperbara?
HIPER-OXIGENARE – In timpul terapiei hiperbare, organismul are un aport de oxigen crescut cu peste 400% fata de normal.Astfel, tesuturile hipoxice (care sufera de un aport scazut de oxigen) primesc o cantitate foarte mare de oxigen si pot si sa isi reia functia normala.
NEOVASCULARIZATIE si ANGIOGENEZA – Stimuleaza formarea de noi celule, angiogeneza (formarea de noi vase de sange) si formarea de fibre de colagen .
EFECT ANTIOXIDANT – Cresterea concentratiei locale de oxigen, mai ales a fracţiunii dizolvate, duce la o creştere a producerii de compuşi reactivi ai oxigenului şi, prin urmare, la creşterea enzimelor antioxidante sau a compuşilor antioxidanţi endogeni.
MOBILIZAREA CELULELOR STEM -Terapia hiperbara ajuta vindecarea ranilor si a tesuturilor afectate de lipsa de oxigen si creste numarul de celule stem din circulatia sangvina
EFECT ANTI-INFLAMATOR – Reduce inflamatia si edemul, acest fiind un beneficiu major al terapiei cu oxigen hiperbar
EFECT ANTI-INFECTIOS – Oxigenul hiperbar ajuta sistemul imunitar in lupta cu diverse infectii, avand capacitatea de a bloca mecanismele de actiune a unor bacterii si de a imbunatatii functia leucocitelor, principalele celule implicate in distrugerea agentilor patogeni.
Pentru ce afectiuni se foloseste camera hiperbara?
In lume, camerele hiperbare se folosesc pentru o gama larga de afectiuni:
AFECTIUNI ALE APARATULUI CIRCULATOR
Anemie severa
Embolie gazoasa
AFECTIUNI NEUROLOGICE
Recuperare post AVC (accident vascular cerebral) ischemic
Scleroza multipla
Recuperarea dupa leziuni ale maduvei spinarii
Paralizii cerebrale
AFECTIUNI DIGESTIVE
Boala Crohn
Sindromul intestinului iritabil
Colita ulcerativa
AFECTIUNI CUTANATE
Leziunile pielii la persoanele diabetice (“piciorul diabetic”)
Vindecarea grefelor de piele
Arsuri
INFECTII
Gangrena gazoasa
Abces cerebral
Infectii de parti moi
Ostemielita (infectie osoasa)
AFECTIUNI ONCOLOGICE
Leziuni post-Radioterapie
MANAGEMENTUL DURERII
Dureri cronice
Migrene
SIMPTOME GENERALE
Sindromul oboselii cronice
ALTE AFECTIUNI SI UTILIZARI
Rejuvenare si imbunatatirea aspectului pielii
Artrite
Cistita interstitiala
Intoxicatia cu monoxid de carbon
Recuperare postoperatorie

De cate sedinte de terapie hiperbara este nevoie?
De obicei, se recomanda o cura de tratament de 10 sedinte, insa acest numar poate varia in functie de patologie.
Cat dureaza o sedinta?
Durata poate varia de obicei intre 60-90 de minute in functie de patologie si caracteristicile pacientului.
Cat costa si ce trebuie sa faceti pentru a realiza o cura de terapie hiperbara?
Pasul 1. Apelati receptia bazei de recuperare a Clinicii Sanovil – tel . pentru a face o programare pentru o consultatie preliminara. La aceasta consultatie medicul va evalua starea generala de sanatate a pacientului si va determina daca terapia hiperbara este potrivita pentru acesta. Pretul consultatiei este de 50 de lei.
Pasul 2. Alegeti pachetul dorit – puteti achizitiona o sedinta de terapie (pret 400 de lei), pachetul promotional de 5 sedinte (1800 de lei) sau pachetul promotional de 10 sedinte (3600 de lei)
Pasul 3. Va prezentati la data si ora stabilita pentru inceperea primei sedinte in camera hiperbara la baza de Recuperare a Clinicii Sanovil
Cum se desfasoara o sedinta de terapie hiperbara?
Pacientul va trebui sa stea linistit in camera hiperbara si sa respire normal, timp in care va putea urmari televizorul. Va comunica permanent cu operatorul camerei si ii va spune daca il deranjeaza ceva. In timpul terapiei pacientul va trebui sa inghita frecvent si sa miste mandibula pentru a-si desfunda urechile.
Accesul in camera hiperbara cu obiecte electrice sau electronice (telefon mobil, aparate auditive si altele), obiecte inflamabile, tigari, brichete, obiecte metalice (lanturi, inele), haine care nu contin bumbac 100%, este INTERZIS.
Accesul in camera hiperbara se face imbracat cu hainele din bumbac oferite de spital si pacientul nu poate avea asupra sa niciun obiect vestimentar sau de alta natura in afara de lenjerie intima si sosete (sosetele trebuie sa contina bumbac 100%).
Folosirea cremelor,unguentelor si uleiurilor, produselor de ingrijire pe baza de alcool (after shave si altele),a sprayurilor si a produselor cosmetice inflamabile, este interzisa inainte de intrararea in camera hiperbara . Aplicarea cremelor,unguentelor si uleiurilor pe leziunile pielii este interzisa.
Va rugam nu va prezentati cu obiecte deosebit de valoroase (bijuterii, ceasuri,sume mari de bani) la sedintele de terapie hiperbara, intrucat accesul in camera hiperbara nu este permis cu aceste obiecte.
Unde se desfasoara sedintele de terapie hiperbara?
Atat consultatia de la inceputul curei de tratament , cat si sedintele de tratament se desfasoara in cadrul Bazei de recuperare a Clinicii Sanovil – cladirea Spitalului de Recuperare Sanovil situat in Viisoara pe str. Tudor Jarda nr. 2.
Ce asteptari sa avem de la terapia hiperbara?
Terapia hiperbara este o terapie care creaza un mediu favorabil vindecarii si imbunatatirii starii de sanatate, fapt demonstrat prin numeroase studii stiintifice realizate de Universitati si Spitale de renume din lume.Desi exista pacienti care o descriu ca fiind “miraculoasa”, trebuie sa stim ca terapia hiperbara nu inlocuieste tratamentele medicamentoase si interventiile chirurgicale recomandate de medici. Terapia cu oxigen hiperbar nu garanteaza vindecarea, ameliorarea starii de sanatate sau a aspectului estetic.
Se recomanda terapia in camera hiperbara la persoanele care au sau care au avut recent COVID?
Momentan, doar pacientii care au avut COVID cu peste 3 luni in urma se pot prezenta pentru sedinta de evaluare in vederea inceperii tratamentului. Nu efectuam sedinte de terapie hiperbara la pacientii cu COVID sau la cei vindecati de mai putin de 12 saptamani.
Care sunt contraindicatiile terapiei hiperbare?
Contraindicatie absoluta – Pneumotorace netratat
Contraindicatii relative – Infectiile cailor respiratorii superioare („raceala”, rinita, sinuzita), otita, otoscleroza,pneumotorace,BPOC, astm, febra , epilepsie, operatii la nivelul ochilor si urechii
Este posibil tratamentul copiilor prin terapie hiperbara?
Da, copiii pot fi tratati in camera hiperbara.