In laboratoarele Sanovil se efectuează patru categorii de teste pentru infectia Covid 19:
Test PCR pentru identificarea materialului genetic viral din secretia nazofaringiana – test de referinta – pret 250 de lei; rezultatul se primeste in 24-26 de ore de la recoltare. Testul RT-PCR se realizeaza la punctul de recoltare Clinica Sanovil din cartierul Viisoara si in cadrul punctului de recoltare din Beclean.
Test Rapid imunocromatografic Antigen pentru identificarea infectiei recente prin determiarea antigenului viral din secretia nazofaringiana la pretul de 40 lei, rezultat primit in maxim 45 de minute.
Test imunocromatografic de determinare a anticorpilor IgG și IgM pentru Covid 19, metoda care confirma existenta infectiei sau trecerea pacientului prin infectie cu aparitia raspunsului imun. Testul se efectueaza dintr-o picatură de sange din deget. Rezultatul se elibereaza in maxim 45 de minute și costa 100 lei.
Test de determinare cantitativa a anticorpilor IgG și IgM folosind ca metoda chemiluminiscenta. Se face din sangele venos. Rezultatul se elibereaza după 24 de ore si costa pentru anticorpi IgG 100 lei si pentru anticorpi IgM 100 lei.
Toate testele efectuate la laboratoarele SANOVIL folosesc chituri si proceduri omologate in Uniunea Europeana.
Pentru mai multe detalii se poate suna la urmatoarele numere de telefon:
Clinica Sanovil Viisoara – 0263.231.862
Centrul recoltari Str. 1 Decembrie Bistrita – 0263.209.931
Policlinica Noua Sanovil, Str 1 Decembrie Bistrita – 0263.701.703
Centrul Medical „Prof. Matei Muresan” Sanovil Beclean, Str. 1 Decembrie 1918 nr. 12 – 0263.343.073.
Informatii cu privire la testarea rapida pentru COVID-19
Venim in ajutorul dvs. cu cateva informatii esentiale pe un limbaj simplu, popular, referitor la testele rapide pentru COVID-19, pentru a sti la ce sunt utile, cat sunt de precise, cum se realizeaza si ce asteptari sa avem de la acestea.
De ce se numesc teste rapide? Raspuns: Pentru ca rezultatul se obtine in 10-15 minute de la efectuare. Nu implica folosirea niciunui aparat. Ele sunt niste dispozitive ca niste mici casete.
Cum functioneaza testele rapide? Raspuns: Majoritatea testelor rapide testeaza prezenta anticorpilor anti-Coronavirus. Ce sunt anticorpii? Anticorpii sunt “soldateii” pe care organismul ii trimite pentru a distruge virusul. Acestia apar la cateva zile dupa ce virusul a intrat in organism. Ei sunt de doua tipuri – IgM (soldatei rapizi) si IgG (soldatei lenti). Deci, daca testul indica prezenta anticorpilor IgM, aceasta inseamna ca organismul a inceput lupta cu Coronavirusul si a trimis primele trupe la atac. Anticorpii IgG (soldateii lenti) apar la cateva zile dupa cei de tip IgM si au rol in combaterea infectiei si mentinerea imunitatii pe termen lung (soldateii care te ajuta sa nu iei boala din nou si care raman mult timp in organismul tau). Daca ai anticorpi IgG – acest lucru sugereaza ca ai avut deja boala si ai dobandit imunitate.
Ce garantii de calitate au testele rapide? Raspuns: Toate testele pe care le folosim sunt autorizate de catre Uniunea Europeana prin certificare CE si respecta standarde internationale de calitate. Totodata sunt autorizate de institutiile statului Roman pentru comercializare si testare.
Cat de sigure sunt testele rapide? Raspuns: Un important studiu medical sustinut de Bill Gates ne spune ca: Testele pentru anticorpi detecteaza in primele 7 zile de boala aproape 40% din pacienti, urmand ca in urmatoarele zile precizia sa creasca treptat pana la 94-98%.
Teste rapide sau Real Time PCR? Raspuns: Ambele. Real Time PCR este o alta metoda, mult mai scumpa, mult mai complicata, dar considerata „varf de lance”, prin care se detecteaza infectarea. Ea determina prezenta virusului in organism. Ea poate detecta un pacient infectat mai repede cu cateva zile decat testul rapid, inainte ca organismul acestuia sa creeze anticorpi (soldatei). Dar per ansamblu cercetatorii ne spun ca precizia ei este de 66% in primele 7 zile de boala (fata de aprox. 40% la testele pt. anticorpi), si SCADE in urmatoarele zile pana la aprox. 50% (cand testele pt. anticorpi detecteaza aprox. 95% din pacienti).
Se mai folosesc undeva in Romania aceste teste rapide? Raspuns: Da. Sunt foarte multe spitale de stat (de exemplu UPU Oradea), cat si Primaria Capitalei sub coordonarea Institutului Matei Bals a achizitionat recent cateva mii de astfel de teste – citeste aici –
Cum se face si cat costa testul rapid? Raspuns: Testul rapid se efectueaza prin recoltarea unei picaturi de sange din deget. Pretul este de 130 de lei. Se realizeaza la Centrul medical Sanovil de Medicina Muncii si Analize de laborator vis-a-vis de Policlinica Noua (str. 1 Decembrie nr. 20).
Cum interpretam testul? Raspuns: Suntem siguri ca ati inteles toate explicatiile noastre insa recomandam ca interpretarea testului sa se faca de catre un medic (de familie sau specialist). Retestarea dupa 7-10 zile creste rata de detectie a testului. In Romania diagnosticul de certitudine (final) se stabileste prin Real Time PCR.