Terapia Durerii
Terapia durerii in Spitalul de Recuperare Oncologie Paliatie Sanovil
Adresa: Bistrita, Viisoara, Strada Tudor Jarda nr. 2
Telefon Programari: 0263 – 701 231; 0263 – 701 651; 0263 – 701 912;
0755 – 032 116
În îngrijirea paliativă, managementul durerii este o componentă esențială care vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni avansate sau terminale. Scopul este de a controla durerea într-un mod care respectă nevoile și dorințele individuale ale fiecărui pacient.
Tratamentul durerii în îngrijirea paliativă necesită o abordare holistică, centrată pe pacient. Prin combinarea terapiilor farmacologice și non-farmacologice, împreună cu o comunicare eficientă și respect pentru preferințele pacientului, putem oferi îngrijirea cea mai compatibilă cu nevoile acestora.
TRATAMENTUL DURERII ACUTE
Durerea acuta tradează, din punct de vedere biologic, o distructie tisulara cu potential de gravitate. Este, de fapt, un semnal de alarmă al organismului, menit să-i permita oprirea unei activitati distructive, facilitand procesul regenerator.
Durerea acuta rezulta in cea mai mare parte din boala, inflamatie sau lezare a tesuturilor. Acest tip de durere apare in general brusc, de exemplu dupa traume sau interventii chirurgicale, si poate fi insotit de anxietate sau stres emotional. Cauza durerii acute poate fi de regula diagnosticata si tratata iar durerea este autolimitativa, adica este limitata la o perioada de timp si la o anume severitate. In unele cazuri rare ea poate deveni cronica. Serveste ca o avertizare privind o boala ori o amenintare pentru organism. Durerea acuta poate fi cauzata de multe evenimente sau circumstante, incluzand:
- Interventie chirurgicala
- Oase rupte
- Lucrari dentare
- Arsuri sau taieturi
- Travaliu si nastere
Tratament: antialgice + antiinflamatoare + derivati de morfina + analigezice
TRATAMENTUL DURERII CRONICE
Durerea cronica este larg privita ca reprezentand boala insasi. Ea poate fi mult inrautatita de catre factorii de mediu si cei psihologici. Durerea cronica persista o perioada de timp mai lunga decat durerea acuta si este rezistenta la majoritatea tratamentelor medicale. Ea poate si adesea chiar cauzeaza probleme grave pentru pacient. Semnalele dureroase raman active in sistemul nervos timp de saptamani, luni sau ani. Efectele fizice includ tensiunea musculara, mobilitatea limitata, lipsa de energie si schimbari in pofta de mancare. Efectele emotionale includ depresie , suparare, anxietate si teama de reimbolnavire. O asemenea teama poate impiedica persoana sa revina la munca sa obisnuita sau la distractiile sale.
Acuzele fecvente de durere cronica includ:
- Durerea de cap
- Durerea dorso–lombara ( de sale)
- Durerea legata de cancer
- Durerea artritica
- Durerea neurogena (durerea rezultata din lezarea nervilor)
- Durerea psihogena (durere datorata nu unei boli trecute sau leziuni sau vreunui semn vizibil de leziune interioara )
Durerea cronica poate avea la origine o trauma initiala/leziune sau infectie sau poate exista o cauza permanenta a durerii. Totusi, unii oameni sufera de durere cronica in absenta oricarei leziuni trecute sau a oricarei dovezi de leziune corporala. Sute de sindroame dureroase sau tulburari compun spectrul durerii. Exista cele mai benigne, trecatoare senzatii de durere, cum sunt cele ca intepatura de ac. Exista durerile nasterii, durerea infarctului miocardic, precum si durerea ce uneori survine dupa amputarea unui membru. Exista si durerea care insoteste cancerul si durerea care urmeaza unei traume severe, cum este cea legata de leziuni la nivelul capului si al coloanei vertebrale. O mostra a sindroamelor dureroase frecvente este expusa mai jos in ordine alfabetica:
- Arahnoidita
- Artrita
- Durerea de spate
- Durerea de arsura
- Durerea de cancer
- Durerile de cap
- Sindroamele de durere musculara miofasciale
- Durerea neuropatica
- Sindromul distrofiei simpatice reflexe
- Leziuni de stres repetat
- Sciatica
- Zona Zoster si alte tulburari dureroase care afecteaza pielea
- Raniri sportive
- Stenoza spinala
- Dureri de interventie chirurgicala
- Tulburari temporomandibulare
- Traume
- Boli vasculare sau leziuni vasculare
Durerea poate fi controlata prin:
- utilizarea schemei terapeutice in trei trepte conform OMS, in functie de intensitatea durerii;
- treapta I de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + adjuvante
- treapta II de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + derivati de morfina (tramadol / DHC) + adjuvante
- treapta III de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + derivati de morfina (tramadol / DHC) + morfina + adjuvante
- medicamente antialgice, cum ar fi acetaminofen (paracetamol) sau antiinflamatoare nesterioidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.
Aceste medicamente trebuie administrate urmand prescriptia medicala si prospectele medicale.
Nu se recomanda administrarea de antiinflamatoare nesterioidiene fara prescriptie medicala mai mult de 10 zile fara a consulta medicul curant.
- dieta sanatoasa
- suplimentarea dietei cu vitamina D. Studii recente indica faptul ca o deficienta de vitamina D in dieta zilnica poate contribui la durerile cronice. Vitamina D este vitala pentru absorbtia calciului si fixarea lui in oase si imbunatatairea fortei musculare
- exercitii fizice zilnice, cum ar fi plimbatul sau inotul
- somnul suficient
- terapii complementare, cum ar fi acupunctura sau meditatia