Luni - Vineri: 08 - 16
Luni - Vineri: 08 - 16
Clinica SANOVIL Cartier Viisoara nr. 263 0263-231862 0263-232323
Policlinica SANOVIL Bd. 1 Decembrie nr. 17 0263-701701 0263-701702
Terapia Durerii

Terapia durerii in Spitalul de Recuperare Oncologie Paliatie Sanovil

Adresa: Bistrita, Viisoara, Strada Tudor Jarda nr. 2

Telefon Programari: 0263 – 701 231; 0263 – 701 651; 0263 – 701 912;

0755 – 032 116

În îngrijirea paliativă, managementul durerii este o componentă esențială care vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni avansate sau terminale. Scopul este de a controla durerea într-un mod care respectă nevoile și dorințele individuale ale fiecărui pacient.

Tratamentul durerii în îngrijirea paliativă necesită o abordare holistică, centrată pe pacient. Prin combinarea terapiilor farmacologice și non-farmacologice, împreună cu o comunicare eficientă și respect pentru preferințele pacientului, putem oferi îngrijirea cea mai compatibilă cu nevoile acestora.

    TRATAMENTUL DURERII ACUTE

    Durerea acuta tradează, din punct de vedere biologic, o distructie tisulara cu potential de gravitate. Este, de fapt, un semnal de alarmă al organismului, menit să-i permita oprirea unei activitati distructive, facilitand procesul regenerator.

    Durerea acuta rezulta in cea mai mare parte din boala, inflamatie sau lezare a tesuturilor. Acest tip de durere apare in general brusc, de exemplu dupa traume sau interventii chirurgicale, si poate fi insotit de anxietate sau stres emotional. Cauza durerii acute poate fi de regula diagnosticata si tratata iar durerea este autolimitativa, adica este limitata la o perioada de timp si la o anume severitate. In unele cazuri rare ea poate deveni cronica. Serveste ca o avertizare privind o boala ori o amenintare pentru organism. Durerea acuta poate fi cauzata de multe evenimente sau circumstante, incluzand:

Interventie chirurgicala

Oase rupte

Lucrari dentare

Arsuri sau taieturi

Travaliu si nastere

Tratament: antialgice + antiinflamatoare + derivati de morfina + analigezice

    TRATAMENTUL DURERII CRONICE

    Durerea cronica este larg privita ca reprezentand boala insasi. Ea poate fi mult inrautatita de catre factorii de mediu si cei psihologici. Durerea cronica persista o perioada de timp mai lunga decat durerea acuta si este rezistenta la majoritatea tratamentelor medicale. Ea poate si adesea chiar cauzeaza probleme grave pentru pacient. Semnalele dureroase raman active in sistemul nervos timp de saptamani, luni sau ani. Efectele fizice includ tensiunea musculara, mobilitatea limitata, lipsa de energie si schimbari in pofta de mancare. Efectele emotionale includ depresie , suparare, anxietate si teama de reimbolnavire. O asemenea teama poate impiedica persoana sa revina la munca sa obisnuita sau la distractiile sale.

    Acuzele fecvente de durere cronica includ:

Durerea de cap

Durerea dorso–lombara ( de sale)

Durerea legata de cancer

Durerea artritica

Durerea neurogena (durerea rezultata din lezarea nervilor)

Durerea psihogena (durere datorata nu unei boli trecute sau leziuni sau vreunui semn vizibil de leziune interioara )

    Durerea cronica poate avea la origine o trauma initiala/leziune sau infectie sau poate exista o cauza permanenta a durerii. Totusi, unii oameni sufera de durere cronica in absenta oricarei leziuni trecute sau a oricarei dovezi de leziune corporala. Sute de sindroame dureroase sau tulburari compun spectrul durerii. Exista cele mai benigne, trecatoare senzatii de durere, cum sunt cele ca intepatura de ac. Exista durerile nasterii, durerea infarctului miocardic, precum si durerea ce uneori survine dupa amputarea unui membru. Exista si durerea care insoteste cancerul si durerea care urmeaza unei traume severe, cum este cea legata de leziuni la nivelul capului si al coloanei vertebrale. O mostra a sindroamelor dureroase frecvente este expusa mai jos in ordine alfabetica:

Arahnoidita

Artrita

Durerea de spate

Durerea de arsura

Durerea de cancer

Durerile de cap

Sindroamele de durere musculara miofasciale

Durerea neuropatica

Sindromul distrofiei simpatice reflexe

Leziuni de stres repetat

Sciatica

Zona Zoster si alte tulburari dureroase care afecteaza pielea

Raniri sportive

Stenoza spinala

Dureri de interventie chirurgicala

Tulburari temporomandibulare

Traume

Boli vasculare sau leziuni vasculare

    Durerea poate fi controlata prin:

utilizarea schemei terapeutice in trei trepte conform OMS, in functie de intensitatea durerii;

treapta I de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + adjuvante

treapta II de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + derivati de morfina (tramadol / DHC) + adjuvante

treapta III de tratament: paracetamol + antiinflamator nesteroidian + derivati de morfina (tramadol / DHC) + morfina + adjuvante

medicamente antialgice, cum ar fi acetaminofen (paracetamol) sau antiinflamatoare nesterioidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.

    Aceste medicamente trebuie administrate urmand prescriptia medicala si prospectele medicale.
Nu se recomanda administrarea de antiinflamatoare nesterioidiene fara prescriptie medicala mai mult de 10 zile fara a consulta medicul curant.

dieta sanatoasa

suplimentarea dietei cu vitamina D. Studii recente indica faptul ca o deficienta de vitamina D in dieta zilnica poate contribui la durerile cronice. Vitamina D este vitala pentru absorbtia calciului si fixarea lui in oase si imbunatatairea fortei musculare

exercitii fizice zilnice, cum ar fi plimbatul sau inotul

somnul suficient

terapii complementare, cum ar fi acupunctura sau meditatia

    Tratamentul paliativ poate ameliora o serie de simptome legate de boala, ca greata sau dispneea (respiratia dificila). Durerea si controlul simptomelor este o parte importanta a tratamentului bolii si a imbunatatirii calitatii vietii.

    Daca o persoana prezinta dureri in zilele dinaintea mortii, acest lucru se datoreaza tipului de boala. Unele boli terminale ca si cancerul osos sau pancreatic, sunt mai frecvent acompaniate de dureri decat alte boli terminale.