Luni - Vineri: 08 - 16
Luni - Vineri: 08 - 16
Clinica SANOVIL Cartier Viisoara nr. 263 0263-231869 0263-232323
Policlinica SANOVIL Bd. 1 Decembrie nr. 17 0263-701701 0263-701702
CE TREBUIE SA STITI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

10 Reguli de comportament care trebuie respectate:

1. Spalati-va mainile de multe ori;

2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;

3. Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile;

4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;

5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;

6.  Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;

7. Utilizati masca de protectie doar în cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul în care acordati asistenta persoanelor bolnave;

8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

1. Spalati-va mainile de multe ori

Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.

Spalarea mainilor elimina virusul.

 

2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute

Mentineti distanta de cel puțin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

 

3. Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile.

Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul.

 

4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti

Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel de preferat de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile, puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti în contact.

 

5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul

Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul în care se constata si o infectie bacteriana.

 

6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande.

 

7. Utilizati mască de protectie doar in cazul în care suspectati ca sunteti bolnav sau în cazul în care acordati asistenta persoanelor bolnave

Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau în cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MASTII DE PROTECTIE – ajuta si limiteaza raspandirea virusului dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.

8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana în prezent nu există nici o dovada ca produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

 

9. Sunati la 112 dacă aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati întors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunați la 112 pentru a primi informatii necesare. Purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, folositi servetele de unica folosinta si spalati-va bine mâinile.

 

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de virus. In orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram în contact cu animalele de companie